Isnin, 28 Disember 2009

PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA

Secara ringkas tujuan penubuhan Perkasa ialah untuk menyediakan landasan bagi kaum peribumi untuk menegakkan hak2 mereka tanpa mengira fahaman politik. Perkasa akan bertindak sebagai badan berkecuali untuk menangani isu2 semasa yang membabitkan pribumi e.g soal kontrak sosial, bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi dll.


Cadangan nama asal “Pertubuhan Pribumi Perihatin (PERIHATIN)” telah diubah kepada Pertubuhan Pribumi Perkasa (PERKASA) setelah ada yang hadir mengatakan nama PERIHATIN telah pun digunakan oleh pertubuhan terdahulu.


Di akhir majlis, Dato’ Ibrahim Ali telah dilantik sebagai Presiden dan Dato’ Fuad Hassan sebagai Timbalan Presiden pro-tem committee sehingga lah mesyuarat agung pertama diadakan dalam masa sebulan.


1.0 LATAR BELAKANG1.1 Selain daripada Sejarah kegemilangan Kesultanan Melayu Melaka, sejarah Melayu baru belum sempat merasai nikmat kebangitan tamadunnya yang panjang semenjak mencapai kemerdekaan. Gagasan penjajahan yang memaksa bangsa itu menerima hakikat kompromi sosio-ekonomi-politik, kini mulai merasakan kesan hubungan yang akan menjadi corak kestabilan Malaysia.1.2 Pribumi berkeyakinan “kompromi paksaan” itu tidak wajar meleburkan hak dan identiti bangsa teras sebagai pra-syarat muafakat bangsa Malaysia baru. Corak perubahan kuasa pribumi akibat persaingan sengit politik yang mengatasi semangat permusyawarahan, merungkai kekuatan teras bangsa ini sehingga bakal menjadi serpihan-serpihan pribumi yang lemah dan hilang kuasa tawar menawar.1.3 Fenomena penjajahan bentuk baru datang pula menyergah dengan memaksakan liberalisasi dan globalisasi disaat belum pun sempat bangsa pribumi ini memperkukuhkan sendi-sendi Agama, ekonomi, budaya, nilai dan jatidirinya. Kewujudan talibarut penjajah baru di kalangan pribumi sendirilah yang mempengaruhi pemikiran generasi baru Melayu kearah pemikiran global dan universal sehingga hilang “rasa bangsa” dan “rasa agama” serta beradat budaya sendiri. Kaum-kaum pendatang kemudiannya, yang memiliki akar-umbi kuat dari tamadun negara asalnya, dalam kebebesan dan kepelbagaian Malaysia, terus rakus mempastikan penaklukan ekonomi dan seterusnya mencabar kuasa politik prinbumi yang menjadi satu-satunya tunggak kestabilan Negara.1.4 Tidak banyak Negara didunia yang memiliki komposisi kaum yang unik seperti Malaysia dapat kekal lama mengharungi konflik dan percaturan hubungan kaum majoriti terhadap minoriti. Hanya dengan pemahaman dan penerimaan terhadap sejarah perjuangan bangsa, tolenransi dan muafakat kaum pribumi serta penghormatan perjanjian social oleh kaum-kaum lainnya barulah usaha membangunkan bangsa Malaysia mengikut acuan yang tersendiri akan berjaya.1.5 Diatas kesedaran inilah Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia yang didaftarkan oleh pendaftar pertubuhan pada 12hb September, 2008, di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, bertekad untuk menyedarkan kealpaan bangsa terhadap hak dan tanggungjawab mereka dari kemunduran yang berselimutkan kemajuan. PERKASA bertanggungjawab bagi melindungi hak-hak ini untuk diwariskan kepada generasi pribumi khususnya dan Malaysia umumnya supaya hidup aman dan kekal sepanjang zaman. Hak-hak bangsa pribumi yang dilindungi perlembagaan hanyalah dapat kekal selama “angka” kerusi TERAS politik pribumi dapat terus bertahan dalam jumlah yang mencukupi dan tidak berpecahbelah.2.0 TUJUAN PENUBUHAN PERKARA (FASAL 4)2.1 Memperkasakan Islam Sebagai Agama Persekutuan


2.2 Memperkasakan Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan


2.3 Memperkasakan Kedaulatan Raja-Raja Melayu


2.4 Mempertahankan hak-hak keistimewaan Orang Melayu


2.5 Memperkasakan kaum Pribumi


2.6 Menyatupadukan kaum Pribumi dan perpaduan rakyat Malaysia

2.7 Mempertahankan kedaulatan NegaraAHLI JAWATANKUASA PENAJA PERKASAPresiden Dato’ Ibrahim Ali


Timbalan Presiden Dato’ Fuad Hassan


Naib Presiden Datuk Ruhainie Ahmad


Naib Presiden Datuk Hj. Shuaib Hj. Lazim


Naib Presiden Dato’ Mokhtar Samad


Setiausaha Agung Syed Hassan Syed Ali


Pen. Setiausaha Agung


Bendahari Datuk Abd. Rahman A. Bakar


Ketua Penerangan Datuk Ruhainie AhmadAhli Jawatankuasa Salahuddin Hisahm


Mohd. Rozal Abd. Rahman


Mohd. Radzi Mustafa


Hjh Foziah Dato Nawawi


Raizul Azmi Zulkeply


Yusof Merah


Ahmad Jaddawi Ghazali


Selamat Saimon

Daud Ibrahim


Raizul Azni Zolkepli


Wan Ahmad Talib


Kpt. Don Abdullah


Hanisha Izaireen


Zanuddin Salleh


Jismi Azahari Johari
MUAT TURUN BORANG PERKASA

SUMBER : http://www.pribumiperkasa.com/perkasa/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan