Khamis, 10 Disember 2009Sedarlah Melayu lupa diri


MALAYSIAKINI baru-baru ini menyiarkan artikel seorang Melayu produk Mara yang menulis mengenai betapa kejamnya BTN, tajuk artikel tersebut adalah BTN: Divisive, racist, politically-motivated.

Oleh kerana ia disebut sebagai pendedahan berani oleh wanita "Maluyu" produk Mara, artikel tersebut disokong oleh bukan Melayu. Malah mungkin Mariam Mokhtar merasakan diri beliau begitu hebat sekali, begitu Malaysia dan jujur.

Oleh kerana ia artikel berbayar dan saya tidak mahu buang duit untuk membaca coretan orang kecewa, di bawah adalah sebahagian petikan artikel beliau;

"For me, the seeds of poison were planted decades ago. Just before I went overseas to study, I was sent for 'orientation' at a Mara hostel to ostensibly prepare myself for life abroad. That weekend was a blur, and I recall four things:

1) Blocked toilets and flooded communal bathrooms.
2) Basic food, thus a friend's sister dropped off much needed rations of chocolates and 'kacang'.
3) How to wash your 'smalls' (underwear) in a cold country and have them dry by the next morning.
4) We assembled in small groups for out-of-door talks, in the school grounds. We were told that the Malays were the most supreme race in the world, we were God's chosen few, that the others were insignificant. We were warned about certain elements in our society..."

Isu ini sebenarnya bukan satu perkara besar, kerana semua orang maklum akan modul dan tujuan Kursus Biro Tata Negara ini. Tetapi ramai juga "Maluyu" yang dangkal akan sejarah, yang bodoh to read between lines, dan bebal memahami tujuan asal kursus Biro Tata Negara ini.

Pemimpin Melayu terdahulu sedar akan kebodohan kaum Melayu yang dijajah selama 500 tahun tanpa penentangan. Bagai rela dijajah asalkan senang, Melayu telah dibangunkan dengan nilai khianati bangsa, dengki dengan saudara sendiri, gelojoh mengejar dan mengekalkan kuasa, malas berusaha, tiada cermin diri mewajahkan sejarah, tidak mahu bersatu, sanggup berkerjasama dengan Syaitan asalkan periuk nasi terjaga, visi yang pendek dan tiada perancangan dalam kehidupan melainkan menyerah kalah pada ilahi seawal minit pertama kehidupan.

Oleh kerana semangat Melayu ini halus seperti benang dan jati diri yang bacul, Melayu condong menjadi lalang menyokong siapa sahaja yang memegang senapang. Bagai hamba yang tiada maruah, Melayu menjadi balaci, tali barut, tukang jilat kasut Jepun, British dan komunis.

Sehingga hari ini Melayu masih selesa menjadi hamba kepada Cina dan India. Apakah yang terjadi ini sekadar kebetulan atau ia satu gerakan terancang si penjajah yang mahu melemahkan bangsa Melayu yang 99 peratus Islam?

Wajar kita menghargai, mencintai dan mengingati Tunku Abdul Rahman bukan hanya kerana kemerdekaan dan Singapura, tetapi juga kerana pengorbanan beliau untuk menyedarkan Melayu.

Waktu selepas merdeka adalah waktu yang amat sukar menyatukan Melayu yang telah berpecah kepada penyokong British, Jepun, Komunis, Melayu, pengkhianat, barua, tali barut, pencacai kapitan Cina, pekerja estet, penduduk kampung pedalaman dan saki baki Melayu-Indonesia yang lari bersembunyi daripada pemerintah Republik Indonesia.

Usaha berterusan ini tidak disedari oleh kita termasuk Mariam Mokhtar kerana apa yang "Maluyu" ambil berat hanya pada diri sendiri semata-mata. Bagi orang Melayu, perjuangan menyatukan orang Melayu yang tidak pernah bersatu sejak 500 tahun dahulu tidak pernah berhenti dan didokong oleh setiap Perdana Menteri melalui pendidikan, Penyata Razak, DEB, BTN dan banyak lagi.

BTN sebenarnya memang platform untuk Melayu menanam sifat perkauman yang tinggi seperti yang ada pada setiap batang tubuh Cina.

BTN mahu menyatukan Melayu, mahu Melayu cintakan Melayu, mahu Melayu kuat (dengan bersatu bukan bercerai), mahu menterjemahkan semangat Hang Tuah yang berkorban demi kesejahteraan Melayu, mahu Melayu sedar akan sifat baik dan perasaan peribadi Hang Jebat tidak memadai membadai belenggu lemah yang menyelubungi perasaan Melayu, mahu Melayu menyingkirkan perasaan "Ah, tak pe," "Cina memang pandai berniaga susah Melayu nak lawan," "Biarlah, Cina kaya, kita makan gaji dapat gaji dapat makan cukuplah."

Pemimpin yang baik mahukan kaum Melayu kuat semangat dan berniaga seperti Cina. Siapakah yang bertanggungjawab menyedarkan Melayu akan pentingnya perilaku sekarang, demi masa depan anak keturunan mereka?

Perkara sama yang telah diabaikan oleh nenek moyang kita sejak menggadai Tanah Melayu selama lebih 500 tahun!

Apakah orang Cina, India, British, Malaysiakini, Mariam Mokhtar, Sin Chew Jit Poh, The Star, MIC dan lain-lain yang akan mengingatkan Melayu supaya berjuang untuk memecah penguasaan ekonomi mereka?

Apakah Mariam Mokhtar yang begitu bangga menceritakan bagaimana BTN meracuni Melayu untuk sayangkan bangsa Melayu sendiri sebagai perkauman.

Sifat PHD (Penting diri, Hasad, Dengki) adalah sifat semula jadi orang Melayu yang ditanam oleh penjajah.

Kerana kebebalan nenek moyang kita, Melayu tidak pernah mempunyai gerakan terancang seperti Freemason, Kristian, Persatuan Cina Seberang Laut dan Parti Koumintang. Yang ada adalah parti politik UMNO, Pas dan PKR.

Untuk melahirkan Bangsa Malaysia tanpa kaum adalah perlu semua orang berkorban, Melayu perlu korbankan DEB, terima pakai meritokrasi (layakkah Mariam ditaja Mara ke luar negara jika bersaing secara adil dengan pelajar bukan Melayu yang lebih cemerlang akademik), terima pakai tender terbuka (mampukah syarikat Bumiputera menyaingi kekuatan kewangan dan mutu syarikat bukan Melayu), kuota perumahan (mampukah Melayu membayar tunai memiliki hartanah dan rumah potensi tinggi jika ikut sistem First Come First Serve), mahukah Cina korbankan Sekolah Cina yang menjadi platform menebalkan semangat perpaduan Cina tolong Cina mereka, mahukah India yang kurang serba serbi bersaing secara adil sedangkan kasta atasan mereka hampir pasti tidak akan membantu mereka.

Memang ramai orang "Maluyu" profesional seperti Mariam Mokhtar. Mereka bersemangat menawarkan diri menghapuskan nilai kaum Melayu bagi memberi laluan kepada bangsa Malaysia tanpa kaum.

Saya bangga dengan orang seperti Mariam Mokhtar tetapi tidak memadai hanya fikirkan diri sendiri sahaja tapi tidak anak Melayu 100 tahun mendatang.

MUSTAQIM ABDUL RAHMAN

Batu Caves, Selangor

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1208&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_01.htm
6 ulasan:

 1. ADAPUN PADA PENDAPAT KAMI,
  BAHAWA PEMBENTUKAN DOKTRIN MELAYU MESTILAH MELALUI KAUM BANGSAWAN NYA TERLEBIH DAHULU
  BAIK DARI SEGI FALASAFAH, SOSIAL,UGAMA, TEKNOLOGI MAUPUN UNDANG UNDANG.

  APA APA PERUBAHAN YANG TANPA PENGLIBATAN KAUM BANGSAWAN
  (MISALNYA PENLIBATARAKYAT/GOLONGAN BUROH/PETANI/MARHAEN)
  HANYA AKAN MERUMITKAN KEADAAN.
  AKHIRNYA MEMBENTUK GOLONGAN
  YANG DICOP GOLONGAN KIRI.
  INI YANG TERJADI KEPADA pkmm,ASAS 50, parti sosialis, ARQAM, TABLIGH, ABIM, PARTI PAS dll

  PENGLIBATAN KAUM BANGSAWAN YANG PALING BERKESAN IALAH KEMASUKAN ISLAM KEMELAKA MELALUI PENGISLAMAN PARAMESWARA.

  TOK4MALAYA

  BalasPadam
 2. Perkara "Melayu Mudah Lupa" adalah berganding dengan Ungkapan "Bangsa Subsidi" dan "Bangsa Haprak" yang disuarakan oleh pemimpin kita juga.

  Menurut perkiraan orang tua, ungkapan tersebut disuarakan oleh beliau adalah mengajuk semula percakapan/maki orang MCA yang terduri daripada tauke tauke besar yang telah menaja kegiatan UMNO dan Pemimoin Umno yang tidak memberi pulangan balik kepada mereka.Pekara ini telah berlaku semenjak UMNO/MCA ditubuhkan 1946 berganding bahu menuntut kemerdekaan, dimana golongan UMNO mengharapkan bantuan kewangan daripada tauke tauke dalam MCA...

  BalasPadam
 3. MELAYU TAK LUPA DIRI
  CUMA PATUH DAN TAAT KEPADA PEMIMPIN
  HITAM KATA PEMIMPIN
  HITAMLAH...WALAUPUN PUTIH !!!

  YANG JADI MASAALAHNYA
  PEMIMPIN KITA ADA DUA WARNA
  DALAM MESYUARAT UMNO WARNA MERAH-PUTEH
  DALAM MESYUARAT BN WARNA BIRU

  DALAM MESYUARAT BIRU
  ADA TAUKE BESAR
  SEMUA KEPUTUSAN "DEMI TUAN ALAH"
  DUIT ADALAH TUHAN NOMBOR SATU...!!!

  BalasPadam
 4. mahukah pemimpin umno
  hendak mencontohi
  perjuang
  dr.syed hussein ali

  mahukah pemimpin umno
  ucapkan sepotong tahniah
  untuk senator itu.....???

  mudah lupakah melayu???

  BalasPadam
 5. Hukum tembak je Melayu sesat tu!!!

  BalasPadam
 6. AntiHipokrit,
  Pepatah melayu ada falasafahnya,
  "Kuman Seberang Laut Nampak
  Gajah Tepi Mata Tak Nampak"

  Bagaimanakah doktrin 1Malaysia
  nak ditembak melayu sesat
  Ada pula penghapusan etnik ???

  BalasPadam